Sunt pacienți care suferă de boli grave și, cam o dată pe lună, sunt nevoiți să meargă la spital, pentru a face transfuzii de sânge, fără de care nu prea ar avea nici o șansă de supraviețure. Este și cazul unui bătrăn de 82 de ani care, de ani buni, este nevoit să stea în spital cam 10 zile pe lună.

Pacientul are o boală malignă hematologică. Din această cauză merge periodic la Institutul Clinic Fundeni, pentru tratament substitutiv (masă eritocitară). “La acest pacient avem o oarecare dificultate pentru că are o grupă mai rară, A2 cu Rh negativ și o subgrupă din aceasta. Ș, întotdeauna în cazul lui, avem nevoie de sânge ales. Însă trebuie să recunosc că el a beneficiat mereu de ajutorul celor din familie, dar și al prietenilor. Pacientul de 82 de ani vine regulat în spital, cu anemie severă, și pleacă după 10 zile în care îl punem pe picioare”, ne-a declarat dr. Dr. Niculescu Radu, șeful Secției Hematologie III din Institutul Clinic Fundeni. La ultima internare, pacientul a primit șase flacoane de masă eritrocitară, sânge ales. Medicul Niculescu spune că nu a întâmpinat nici un fel de probleme în procurarea unităților de sânge.

“Institutul Clinic Fundeni este un mare consumator de produse de sânge, iar aici mă refer nu numai la masa eritrocitară, ci și la alte concentrate de trombocite. Și asta din cauză că există secții chirurgicale foarte mari, plus cele trei centre de transplant: medular, hepatic și renal. Pe lângă acestea, mai sunt și celelalte clinici unde se internează bolnavi cu afecțiuni foarte grave care și ele necesită. De exemplu, la hematologie este o secție unde 90% dintre pacienți sunt bolnavi oncologici, avem și o secție specială de leucemii acute care, de asemenea, este un mare consumator de produse de sânge”, adaugă dr. Niculescu. Acesta spune că în ultima perioadă au fost unele zile în care au existat lipsuri la produsele din sânge, dar pe parcurs, și datorită campaniilor de mediatizare, s-a observat o creștere a donatorilor.

“Dorința noastră este ca, pe lângă donatorii benevoli, să vină să doneze și membrii familiilor pacienților. Părerea mea este că ar putea fi ceva mai active aceste persoane, tocmai pentru că au pe cineva în jurul lor – o rudă, un prieten – care are nevoie de sânge. Părerea multora este că spitalul sau statul trebuie să le ofere tot ceea ce au nevoie, numai că sângele nu-l putem cumpăra, nici produce noi în laborator”, a conchis medicul.