Sângele și produsele din sânge sunt foarte importante pentru toți copiii bolnavi de cancer. Și asta pentru că tratamentul citostatic îi aduce în situația în care le scad leucocitele, scad trombocitele – acestea fiind niște elemente din sânge extrem de importante, pentru că acționează în coagularea sângelui și fără ele pacientul sângerează. Totodată, pacienții cu cancer fac anemii severe din cauza tratamentului, dar și din cauza bolii în general, având astfel nevoie de eritrocite (globule roșii) și de un tratament de substituție.

Doctorul Cristian Scurtu, șeful Secției de Oncologie Pediatrică de la Spitalul de Urgență Marie Curie, spune că, pe lângă sângele de care este mare nevoie în secțiile de oncologie și care, pentru această boală, trebuie prelucrat la un centru foarte bine dotat, cel mai adesea se cere masă trombocitară – obținută tot din sânge. “În majoritatea cazurilor, un donator abia reușește să acopere nevoia de trombocite pentru un pacient- nu mă refer aici la copiii mici unde ajung una, două pungi de trombocite, ci la copiii mari, care au necesarul aproape cât cel al adulților, adică e nevoie de o cantitate mult mai mare”, declară medicul.

Acesta recunoaște că, dacă până nu de mult în secția pe care o conduce nu au fost probleme cu cantitățile de masă eritrocitară și cu cea de trombocite, în ultima perioadă au cam dat din colț în colț. “Sunt copii care au nevoie de trombocite și pur și simplu nu avem de unde să le dăm. Nu știu din ce motiv, numărul de donatori a scăzut în această perioadă și trebuie să recunosc că se întâmplă adesea sincope în aprovizionarea cu sânge și produse de sânge. Și asta, din cauză că la noi nu există o opinie generală a populației în care să se spună «Ajută-ți aproapele!» Lumea nu înțelege că este chiar benefic pentru organism să donezi sânge. Sunt persoane care au un număr foarte mare de eritrocite și care sunt predispuse la anumite complicații și, odată cu donarea de sânge, își rezolvă și această problemă. Din păcate, la noi totul se bazează pe recompense, și nu pe voluntariat”, adaugă dr. Scurtu.

Cel puțin 4-5 copii au nevoie de masă trombocitară și eritrocitară de câteva ori pe lună în Secția de Oncopediatrie a Spitalului Marie Curie. “Când ai nevoie de sânge în mod deosebit și nu-l ai, este groaznic. Și asta, pentru că există riscul ca un copil pe care l-ai tratat de o boală gravă și care are șanse de vindecare prin tratamentul pe care îl administrezi să moară din cauza unei hemoragii. Trebuie să spun că noi, de obicei, suntem răsfățați, pentru că Institutul de Hematologie ne trimite cam tot ce este nevoie. Acum, în ultima perioadă, s-a întâmplat să avem oarece probleme”, explică medicul care de zeci de ani se luptă cu toate forțele pentru a-i salva pe micuții greu încercați de soartă.

Părerea acestuia este că donarea de sânge ar trebui să fie o datorie cetățenească. “Au fost și cazuri când s-au amânat operații din cauza crizei de sânge, iar acest lucru nu trebuie să se mai întâmple. Oamenii trebuie să conștientizeze că oricând ei sau cineva din familia lor poate avea nevoie de sânge și, din cauza lipsei acute, s-ar putea să nu-l primească”, a conchis oncologul.