Atunci când ne dorim să facem o faptă bună, trebuie să ne gândim să-i ajutăm, în primul rând, pe cei aflați în suferință. Și asta pentru că, de multe ori, viețile acestora chiar depind de mâna pe care noi le-o întindem.

Fără sângele care ne curge prin vene nu am putea trăi. Fără sângele donatorilor și produsele din sânge – foarte importante pentru sute de bolnavi – pacienții nu ar avea nici o șansă de vindecare. Fie că vorbim de copii și adulți care suferă de boli grave, fie că vorbim de oameni care suferă un accident stupid într-o zi de muncă sau sunt implicați într-un eveniment rutier grav, toți au nevoie, pe lângă dibăcia medicilor, de transfuzii de sânge. Însă se întâmplă, din ce în ce mai des, ca acest lichid vital să lipsească și din spitale și din Centrele de Transfuzii Sanguine. Tocmai din acest motiv trebuie să ne mobilizăm și să mergem să donăm sânge.

Una dintre bolile care mănâncă foarte mult sânge este cancerul. Și asta pentru că tratamentul citostatic îi aduce în situația în care le scad leucocitele, scad trombocitele – elemente din sânge extrem de importante, pentru că acționează în coagularea sângelui și fără ele pacientul sângerează. Totodată, pacienții cu cancer fac anemii severe din cauza tratamentului, dar și din cauza bolii în general, având astfel nevoie de globule roșii și de un tratament de substituție. Numai pe secția de oncologie a Spitalului Marie Curie, cel puțin 5 copii au nevoie de masă trombocitară și eritrocitară de câteva ori pe lună. Și dacă ne gândim și la Institutul Oncologic București și la toate celelalte spitale care au secții de oncologie, cu siguranță ajungem la un număr mare de pacienți care au foarte mare nevoie de sânge.

Fii și tu un erou și donează sânge pentru semenii tăi!